HACCP

HACCP Analiza rizika i kritičnih kontrolnih točaka u proizvodnji hrane

HACCP sustav (Hazard Analysis Critical Control Point)
predstavlja analizu opasnosti i identifikaciju kritičnih kontrolnih točaka tijekom nabave sirovina, proizvodnje, pripreme, skladištenja i transporta hrane, odnosno preventivan i sustavan način praćenja i kontrole svih čimbenika koji mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost hrane (zasnovan na primjeni ispravnih tehnoloških procesa i njihovoj kontroli te nadzoru cijelog procesa).

Osnovu sustava predstavlja sedam HACCP principa:
  • analiza opasnosti
  • procjena veličine opasnosti i rizika
  • identifikacija kritičnih kontrolnih točaka
  • definiranje kritičnih granica (parametara) na kritičnim kontrolnim točkama
  • propisivanje monitoringa kritičnih kontrolnih točaka (način, učestalost, odgovornost)
  • utvrđivanje optimalnih korektivnih mjera
  • formiranje potrebne dokumentacije i zapisa
  • verifikacija sustava

Primjena HACCP sustava u Republici Hrvatskoj definirana je Zakonom o hrani (NN 46/07). Navedenim Zakonom u čl. 51. definira se obveza uspostavljanja i provođenja redovite kontrole higijenskih uvjeta proizvodnje za sve subjekte u proizvodnji hrane...

Prednosti primjene HACCP sustava:
  • primjenjiv je na cijeli proizvodni lanac
  • eliminira ograničenja tradicionalnog pristupa kontroli zdravstvene ispravnosti hrane
  • analizira sve potencijalne opasnosti koje se mogu pojaviti (fizičke, kemijske, biološke, alergeni)
  • omogućava poduzimanje korektivnih mjera tijekom odvijanja procesa
  • omogućava lako nadgledanje kontrolnih parametara
  • smanjuje troškove
  • definira odgovornost uključenih zaposlenika
  • omogućava uvođenje promjena (tijekom revizije sustava)
  • kompatibilan je s ostalim sustavima kvalitete (ISO)