Zdravlje i sigurnost na radu

ISO 45001 Sustav upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu

ISO 45001 (prethodno BS OHSAS 18001 (Occupational Health and Safety Assessment Series)) je standard kojai omogućava organizacijama upravljanje zdravstvenim i sigurnosnim aspektima poslovnih djelatnosti na djelotvorniji način, pritom pažljivo vodeći računa o sprječavanju nezgoda na radu, smanjenju rizika i ukupnoj dobrobiti radnika.

Organizacije su sve više i više zaokupljene pokazivanjem svoje predanosti zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. To je najbitnije prvenstveno za njihove radnike, ali isto tako i za klijente, vlasnike, kao i za ugled poduzeća.

Osim toga, strože zakonodavstvo zahtijeva od poduzeća da pokažu jasnu, proaktivnu predanost zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. Klijenti i radnici žele dokaz o tome unaprijed, a također žele znati da će poduzeće nastaviti zadovoljavati njihove potrebe kako sada, tako i dugoročno. To je izazov, ali i prilika da tvrtka smanji rizik i osigura sigurna radna sredina.

Pokazivanje Vaše predanosti zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu može pozitivno utjecati na Vaše interno poslovanje i, posljedično, smanjiti broj nezgoda, opasnosti i vrijeme neaktivnosti. Sigurnost radnika i kvaliteta radne sredine aktivno se poboljšavaju jer se ciljevi i odgovornosti jasnije identificirani, a svi radnici su pripremljeni na učinkovito bavljenje svim potencijalnim opasnostima. Štoviše, ISO 45001 osigurava sukladnost s važećim zakonskim propisima i smanjuje rizik kazni i mogućih sudskih postupaka.

Uobičajena korist od ovog certifikata je i mogućnosti apliciranja na međunarodne i javne natječaje.

Isto tako, najvjerojatnije ćete postići značajan pomak nabolje u pogledu motiviranosti i predanosti osoblja radi povećanja razumijevanja odgovornosti u pogledu sigurnosti na radu na njihovim radnim mjestima.